El primer exemple que mostraré és el General Prim, una persona d’una vida intensíssima, influent a nivell català, espanyol e internacional. Prim va ser enterrat al Panteó d'Homes Il•lustres de Madrid, amb Garcilaso de la Vega, Quevedo, Calderón de la Barca, etc. on hi va romandre fins al 1970, any del centenari de la seva mort, quan fou traslladat a un mausoleu ubicat al cementiri de Reus, desprès d'anys de reivindicacions per part de la seva ciutat natal. Però tristement l’única recompensa que la nostra Generalitat li ha fet en honor seu fou el Passeig de Prim a Reus i la Rambla de Prim a Barcelona, mentres es gasten milions d’euros, en el nostre Departament de Cultura, per promocionar actes i manipulacions històriques, entre d’altres, de suposats màrtirs salvapàtries, cometent una gran injustícia històrica.
Joan Prim i Prats, marquès de Los Castillejos, comte de Reus, vescomte del Bruc, Gran d'Espanya (Reus, 16 de desembre de 1814 - Madrid, 30 de desembre de 1870) fou un militar i polític progressista del segle XIX molt influent en la política espanyola. Va ser president del consell de Ministres entre els anys 1869 i 1870. Als 19 anys es va allistar en els "Tiradores de Isabel II" aquest cos urbà fou destinat a les muntanyes per combatre les partides carlines de la terra.
Per les seves victòries sobre partides carlines (l'anomenada Guerra dels set anys) va ser ascendit a tinent. La primera guerra carlina o guerra dels set anys fou el conflicte civil que va esclatar a Espanya en morir el rei Ferran VII i a causa de la seva successió, ja que els absolutistes no acceptaven Isabel II d'Espanya, declarada hereva en virtut de la Pragmàtica Sanció de 1830. El govern d'Álvarez Mendizábal, va recórrer a la desamortització dels bens religiosos per obtenir recursos econòmics. La rebel•lió va esclatar el 1833 i va afectar principalment al País Basc, Navarra i Catalunya.
És una altre cas de guerra de successió, amb dos exèrcits (liberals representant a la reina Isabel II d'Espanya i carlins pretendent Carles Maria Isidre de Borbó, oncle d'Isabel) lluitant per anomenar el seu Rei d’Espanya, i amb catalans als dos bàndols. Encara que amb aquest cas no s’ha intentat manipular tant la història com s’ha fet amb la Diada i el 1714. La guerra gairebé es va donar per acabada, amb la victòria liberal sobre els carlins, i amb el Conveni de Bergara (també anomenat Abraçada de Bergara) el 31 d'agost de 1839, en la qual es respectava als perdedors i els seus furs.
Així doncs, el General Prim, seria el que en la Catalunya actual es coneix despectivament com botifler. Ja lis agradaria a molts de la Generalitat ser com ell o influir una mínima part del que va influir ell en la història. Es qüestió d’enveja existencial. Quan tens visió més amplia i no només provinciana, et titllen d’aquesta manera. Així doncs, benvinguts botiflers! Prefereixo un botifler valent com ell que un republicà independentista covard com Dencàs, en l’època de Companys, fugint pel clavagueram de la Generalitat unes hores després de declarar “l’Estat Català” al 1936.
Per continuar, el General Prim, al capdavant d'una companyia va prendre Vilamajó del Vallès defensada per forces carlines superiors, i va resultar ferit. Noves accions victorioses el van promoure a capità. La presa de Sant Miquel de Taradell on va capturar personalment la bandera del quart batalló carlí de Catalunya, va fer que se li concedís la creu de San Fernando de primera classe. Seguidament va assaltar Solsona i aconseguí escalar personalment el fort obrint les portes, acció per la qual va ser ascendit a comandant. Van seguir noves mostres d'un valor extraordinari que eren objecte de comentari en tot el país; els seus propis soldats l'aclamaven.
Per una acció extraordinària en Àger se'l va ascendir a major de batalló i se li encarregà el comandament a la zona de la línia de Solsona-Castellvell, per la qual passaven els combois de aprovisionament carlí. En els combats que va sostenir va perdre diverses vegades el cavall i ell mateix va resultar ferit més d'una vegada, guanyant una altra creu de San Fernando i el grau de coronel. Amb sols 26 anys el seu nom ja era un símbol de valor; i llavors va acabar la guerra, en la qual havia pres part en 35 accions, havent aconseguit tots els graus al camp de batalla.
Prim era constitucionalista, espanyolista i català, i no se n’avergonyia. Era Gran d'Espanya (el títol nobiliari més important que et poder donar a Espanya). Avui dia, la pressió política del Departament de Cultura, i la mediàtica dels soviets que tenim dirigint TV3, impossibiliten que una persona pugui declarar-se català i espanyol. Et diuen que no ets res i que no saps el que ets. Et forcen a ser o nacionalista català o nacionalista espanyol i a "escopir" a la Constitució. Per acabar finalment titllant-te de fatxa (això ho sap prou bé mr. Albert Om, el cadell del pancatalanisme mediàtic).
Només teniu que fer una ullada al programa Àgora, d'entrevistes "neutrals" a polítics, i alucinareu com el presentador ataca brutalment als representants de partits no nacionalistes a Catalunya, i en canvi fa “llepadetes” en directe als seus amics d’ERC i CIU. Realment prefereixo ser un General Prim que un Tarradellas (no confondre amb les pizzes) exiliat covardment a Suïssa, reagrupant ERC amb les mans tacades de sang i els diners robats del 180 maristes que li van pagar per viure (ja que eren religiosos i en aquella època els mataven), i van ser traïcionats per ell i assassinats a sang freda pels seus amics anarquistes entre riures.
Continuem amb els èxits del General Prim, que em desvïo. Es va presentar a diputat per la província de Tarragona i va obtenir l'escó (1841). Com s'havia ajustat la pau amb els carlins els cossos voluntaris havien estat dissolts i es dubtava que els graus de Prim li fossin reconeguts, però el seu immens prestigi superior al de qualsevol altre contemporani, i l'acta de diputat, van facilitar que fora confirmat com coronel i el regent Espartero a més el va nomenar Subinspector de Carrabiners d'Andalusia.
Triomfar a Espanya no li va impedir fer molt per Catalunya. Això demostra que no és incompatible, com t'intenten fer veure des d'alguns sectors pancatalanistes. Prova d’això és que Prim s'enemistà amb Espartero i el seu govern, als quals va acusar de afavorir els teixits anglesos amb la finalitat d'arruïnar la indústria tèxtil catalana i tenir més sotmès el territori català. Més tard la sublevació de Barcelona, a la qual es va atribuir a Espanya tendències separatistes, i el consegüent bombardeig de la ciutat per Espartero, va acabar de distanciar ambdós líders.
Prim es va dirigir a París on va tenir una entrevista amb una societat secreta de militars desterrats fundada recentment, nomenada "Orde Militar Espanyola" el líder de la qual era Leopoldo O'Donnell (liberals) i en la que figuraven Narváez i altres i es creu que van acordar cooperar per enderrocar a Espartero (conservadors), encara que al retorn va ser detingut a Perpinyà, va ser alliberat marxant a la seva ciutat natal Reus.
Prim també va rebre moltes crítiques, ja que essent liberal, donant-se una rebel•lió de Barcelona contra els conservadors va fer que es decidís nomenar a ell governador militar i comandant general de la província de Barcelona, on va pronunciar la seva celebra frase "O faixa o caixa" (és a dir, o rebre la faixa de general, o la caixa per al enterrament). Després pacificà altres zones agitades a Catalunya, motiu pel qual va rebre el títol de comte de Reus i vescomte del Bruc amb dret hereditari.
El Ministre de la Guerra, Fernández de Còrdova, amic de Prim, el va nomenar com capità general de Puerto Rico en 1847. Un suposat atac de negres de Martinica contra una de les Antilles daneses, va ser repel•lit gràcies a l'auxili de Prim, que va rebre la condecoració danesa de la Dannebrog. Des que Prim va reprimir la rebel•lió de la Jamancia no gaudia de simpaties a Barcelona, però va prometre rectificar els seus errors, ser el campió del liberalisme progressista, defensar els drets catalans i espanyols especialment els econòmics, i erigir-se en màxim defensor de les llibertats ciutadanes, i el poble el va creure i va ser elegit.
Prim va sortir d'Espanya cap a França (1853). Estant allà es va iniciar la Guerra de Crimea i Prim va demanar ser delegat espanyol observador en el front turc, petició que li va ser concedida. En el mateix 1853 va desembarcar a Constantinoble i va estar com a observador entre altres accions, en l'atac de l'illa de Totorkan, aconsellant allà amb gran encert la col•locació de l'artilleria. En 1854 va tornar a França temporalment, tornant seguidament al front turc. El Sultà li va concedir la condecoració de Medjidie i un sabre d'honor. Estant en Roulschouck va conèixer la notícia del victoriós pronunciament liberal a Espanya (La Vicalvarada) i va tornar precipitadament. O'Donnell i Espartero havien arribat a un acord de col•laboració per exercir el poder, però cap desitjava afavorir a Prim.
Prim va demanar incorporar-se a la força expedicionària a la Guerra del Marroc i va ser nomenat comandant de la divisió de reserva que s'estava formant a Antequera. D'allà embarcà a Algesires i va sortir cap a Ceuta al capdavant dels seus batallons i dels voluntaris catalans. Prim va donar llavors mostres del seu valor amb avenços a pit descobert, en inferioritat numèrica, en desavantatjosa posició i amb envestides cos a cos. Destaquen els fets d'armes de Castillejos i Wad Ras (aquestos noms serien anys després atorgats a carrers de la seva ciutat natal). Sembla que Prim va ser extraordinàriament sanguinari al Marroc fins al punt que durant molts anys s'espantava als nens marroquins amb la frase "Que ve Prim!".
Prim va tornar a Espanya, desembarcant a Alacant, recorrent el trajecte fins a Madrid en olor a multitud. Després va passar a Catalunya on la rebuda va ser apoteòsic amb arcs de triomf, nomenaments de fill adoptiu per diverses ciutats, sabres d'honor etc. La reina li va atorgar el marquesat de Castillejos amb Grandesa de primera classe. Un gran de Espanya que li va fer notar que eren iguals va ser respost per Prim que ell sol era igual amb l'avantpassat que havia guanyat la grandesa. Poc després el govern va nomenar a Prim director del Cos d'Enginyers.
Al cap d'algun temps Prim va dimitir com a Director General d'Enginyers, càrrec que encara ostentava, i poc després, caigut O'Donnell, va abandonar la Unió Liberal i es va integrar en el Partit Progressista (1862). Una filla de Prim anomenada Isabel, nascuda en 1863, va ser apadrinada per la pròpia reina.
Després Prim va avançar per la costa Mediterrània sublevant les seves ciutats: Màlaga, Almeria, , Cartagena, València i Barcelona on va ser rebut amb gran alegria. Prop d'allà el general Blas Pierrad Alcedar, Anselm Clavé, José María Orense i Mariano Rossell havien proclamat la republica a Figueres, i el dia 1 havia entrat a Barcelona el general progressista Baldrich. Prim portava una corona a la seva gorra i se li va començar a demanar que se la tragués, però Prim va dir en català als seus compatriotes una altra frase celebre que encara s'utilitza:
"Catalans, voleu córrer massa; no correu tant que podríeu caure"
Finalment Prim va cedir a la pressió, es va treure la gorra i acabà cridant "Fora els Borbons". De Barcelona va passar a Reus i d'allà a Madrid on va fer una entrada triomfal com mai abans vista. L'endemà va rebre la cartera d'Estat en el govern provisional, del qual Prim era l'àrbitre. Serrano va nomenar a Prim cap de govern i Prim es va reservar en el gabinet a més de la presidència, la cartera de Guerra, nomenant ministres unionistes i progressistes per igual.
Els progressistes proposaven la candidatura al tron de Ferran de Coburg, pare del rei Lluis de Portugal, mentre els unionistes proposaven al duc de Montpensier. La candidatura de Ferran va fracassar pel seu matrimoni morganàtic amb una ballarina i l'oposició del príncep que mai poguessin unir-se les corones d'Espanya i Portugal (somni últim de bona part dels seus partidaris). La candidatura de Montpensier, a proposta de Serrano i Topete, va ser rebutjada enèrgicament per Prim que a més va proposar excloure del tron a totes les branques dels Borbons.
I ja el més increïble, un català, un reusenc, oferint la corona d’Espanya a diverses personalitats que ell creia convenient pel futur del pais sencer! Quin poder! No es pot arribar més alt a Espanya ni a Catalunya...Prim va oferir finalment la corona a Amadeu duc d'Aosta, qui va posar com a condició la conformitat de les potències europees, i aconseguida aquesta, va acceptar. El 26 de Novembre de 1870 Amadeu (conegut generalment com Amadeu de Savoia) era elegit per 191 vots com rei (Amadeu I). El 27 de desembre va sortir Amadeu cap a Espanya.
El mateix dia 27, Prim tenia sessió parlamentària i al sortir al vespre en el seu cotxe de cavalls es va endinsar al carrer del Turc a Madrid, a prop del Congrés, on el seu pas va ser obstaculitzat. Uns homes armats van obrir foc. Va morir de les ferides el 30 de Desembre de 1870, després de conèixer el desembarcament d'Amadeu. Es sospita com autors altres pretenents al tro.
Personalitats com el General Prim, fill il.lustre de Reus i un dels personatges més influents en la història contemporània espanyola, tindríen que tenir el seu dia festiu a Catalunya, ja que representa l’esperit triomfador d’un català internacional, d’un reusenc, que va lluitar per la llibertat d’Espanya, pel Rei i pel bé de Catalunya, sense que això entrés en contradicció. Celebrem això i no guerres civils del Segadors ni suposades Guerres de Secessió al 1714, quan realment eren de Successió. El General Prim era un liberal convençut igualment aclamat a Algesires que a Barcelona.
Serem capaços de promocionar a Catalunya persontages com ell en el futur? Futurs presidents espanyols nascuts a Tarragona? Ho simplement continuarem tancant-nos en el nostre provincianisme? Per ser bons catalans tindrem que continuar menyspreant a la resta d’Espanya? També els catalans que triomfen fora de Catalunya tindrien que obrir-se pas i obtindre el reconeixement històric que mereixen a Catalunya, emmig del retrocés ideològic al qual ens està portant el pancatalanisme.
http://www.biografiasyvidas.com/biografia/p/prim.htm
Si passessis el corrector als teus textos, tal vegada aprendries alguna cosa sobre ortografia, i guanyaries una mica de credibilitat
ResponderEliminarQuant al General Prim, impressionants les seves gestes militars... i poca cosa mes. Has vist com ja en aquell temps, un bon espanyol com Prim també veia intents de debilitar l'economia catalana? El converteix aixo en un victimista provincià?
Es paranoia nostra, o enfront del retrocés ideològic del pancatalanisme, el panespanyolisme ens suposa un retrocés de caire material? Esta prohibit denunciar-ho, o has d'ensenyar abans el carnet de bon espanyol monarquic?
Muchas gracias Pere por mostrar otra versión de la historia, diferente a la construida por el nazionalismo. Y no hagas caso de sus trolls.
ResponderEliminarPer l'anònim de les 01:11.
ResponderEliminarSempre recurriu al tema de l'ortografia, és l'ad hominem més fàcil, no teniu més recursos? És un bloc escrit des d'IPAD, no una novela. Jo no faig servir correctors pels textos, tu sí que necessites?
Dius: "impressionants gestes militars..i poca cosa mes". T'has oblidat accent a "més". Si no són 30 dies :). Fora conyes. Et sembla realment poc? Va ésser un home influent i estimat tant a Catalunya com a Espanya.
Els intents de debilitar l'economia catalana, que tú els intentes incloure dintre d'una "corrent històrica generalitzada i conspiració espanyola anticatalana", jo els veig més com accions puntuals de reis o persontatges particulars als quals has donat més o menys preferència a les diferentes Guerres de Seccessió pel tro d'Espanya. Lògicament el bàndol perdedor no pot esperar massa.
Salut!
jajajaja
ResponderEliminarsenyor Ciurana, aquesta es bona. Grandes gestas por España!!!
ostia ni el mateix Cesar Vidal el pot nombrar!!!
Prim va ser el major conspirador contra la corona, i un dels que van intentar enderrocar el govern espanyol desde l'exili. a mes actualment es acusat de vendre Cuba al EEUU. es famosa una frase d'Isabel II: "Prim es un mal español"
ostia Ciurana, com el vegin el d'Intereconomia la liara bona.
Serret
s'equivoca sr. Serret, Prim va ser el major promotor de la corona i monarquia espanyola. Ell mateix va buscar un bon rei per Espanya, que respectés els furs de Catalunya. Finalment va trobar a Amadeu de Savoia, però Prim va ser assassinat sense poder acomplir el seu somni de veure al rei d'Espanya coronat. Va dir al morir: "Viva el Rey".
ResponderEliminarPer conspirador Lluis Companys, que va fer 3 cops d'estat xapucers i es va entregar a la mínima, i miri a qui han tractat millor els historiadors pancatalanistes.
Prim no només no és mal espanyol com diu vosté, sinó que és Gran d'Espanya i va ser enterrat amb personatges històrics (Garcilaso, Quevedo, Calderon, etc).
Una anècdota respecte a la Guerra d'Àfrica: a Catalunya es van organitzar numerosos actes patriòtics per recaptar diners, armes i equipatges pels soldats, es van celebrar vetllades teatrals, manifestacions, misses i tot tipus d'events en recolzament a la campanya marroquí. Al comandament i era O´Donnell amb un exèrcit on a primera línia desitjà estar el General Joan Prim i voluntaris catalans a les seves ordres. Catalans desitjant lluitar per Espanya! Això es tabú al seu món, sr.Serret.
Entre centenars de versos, cançons i representacions per homenatjear a l'exèrcit espanyol, destacà “Los catalanes en África”, del poeta Joseph Antoni Ferrer amb música de Francisco Porcell.
No se li creuen els cables pensant en això? No sent convulsions?
Salut!
home, una persona que recolza i justifica el major assasí del s.XX (el petit gallec) no espero que tingui la minima idea d'história.
ResponderEliminarvoste barreja aconteixements.
Li donaré unes quantes dades i links (en castellà per suposat, per que ho entengui millor):
"Quien mató a Prim" DE Pedrol Rius
http://www.monarquiaconfidencial.com/pg_Articulo.aspx?IdObjeto=2109
l'autor de la teoria es Angel Luis López. Español pels quatre costats, de la seva espècie, sense cap taca de posible odi que té vostè a tot el que sona a català.
A mes, es conegut que a Prim el van fer desapareixer pel seu intent de cop d'estat.
Un bon espanyol diu! això si que fa gracia.
Apa! faci cagar el tio abans que els de la seva corrent política ens ho prohibeixi un altra vegada
Serret
Jo recolzo tant al petit gallec com vosté al sr.Companys (per molts criminal de guerra) de quan el major genocidi de gent de missa innocent que hi va haver a Catalunya mai. Un bon català segons vosté.
ResponderEliminarAl.leluia! Per fi envia algun link amb informació. Encara que el que envia no sé que preten demostrar. Què Prim va vendre Cuba? Però això ja ho savia tothom! Espanya necessitava els diners i no podia fer-se càrrec de la gestió. I què? A Prim el van intentar assassinar partidaris d’un rei, perquè ell va recolzar un altre. I què?
Crec que vosté està fet un lio, no sap què vol demostrar, no sap ni escriure i no te cap font històrica fora de les que li proporciona el club Súper 3.
Passi bones festes, mr.valent fake anònim! I deixi respirar als castellanoparlants als que tant li agradaria deportar de Catalunya!
Pots desacreditar aquest article que lloa en Prim sense caure en l'auto-odi?
ResponderEliminarhttp://www.catalunyaoberta.cat/index.php/continguts/view/opinio/9043
estimat valent anònim,
ResponderEliminarL'article que indiques és bastant interessant.
Diu: "Quan Prim va arribar a Madrid, la capital vivia aïllada al centre de la Península sense connexió fluvial amb el mar, en un moment que el transport marítim era decisiu per la marxa dels negocis i la circulació de les idees"-> que jo sàpiga Madrid mai ha tingut connexió fluvial al mar. Quina culpa tenen?
Diu: "General Prim, l'home que va intentar independitzar Espanya de França i d'Anglaterra retornant-li la base parlamentària i mediterrània que va perdre el 1714 amb la derrota dels catalans. "-> totalment d'acord, un català amb collons i visió global espanyola-catalana, no com els quatre salvapàtries independentistes que viuen del pot.
Diu: "És trist i explicatiu del panorama actual que en una biografia de tantes pàgines com la de Pere Anguera no hi hagi ni una sola referència a l'austriacisme per explicar les obsessions polítiques de Prim, i el nerviosisme que va provocar a Madrid intentant col·locar un rei de la casa dels Savoia, l'última casa reial que va retirar el suport a la Barcelona assetjada de 1714"-> molt interessant, jo també he llegit el llibre. Tens raó però... has anat algun cop a Madrid? Has vist el Madrid dels Àustries?
http://es.wikipedia.org/wiki/Madrid_de_los_Austrias
Era el focus cultural europeu i on va esdevenir el Segle d'Or. Quina mania de que només Catalunya era austracista, i que l'austracisme era un pas per la independència (ningú pensava en independència a Catalunya fins al 1900), ja que tenia en compte els drets forals, etc. De totes formes, Prim volia un rei per Espanya,no ser independent, això sí que és un català amb collons. Avui dia a aquest triomfador el titllarien de botifler.
El van assassinar els partidaris d'un altre rei, no perquè ell fos català. Quan anava a Cadis o Algeciras els ciutadans el vitorejaven efusviament. No crec que si Duran i LLeida vagi a Andalusia el rebin de la mateixa manera.
Sincerament no hi veig la controvèrsia. Sóc nacionalista català, independentista, i no veig cap enemic en la figura de Joan Prim ans al contrari. Va ser un patriota català que va defensar sempre els drets de Catalunya en una època en que el catalanisme reclamava el retorn dels furs, no pas la independència. Si la situació ha evolucionat fins a l'actual és gràcies a patriotes com Prim i a l'immobilisme espanyol. No oblidi tampoc, que el fundador del primer partit separatista, el President Francesc Macià, era un gran admirador de Prim. El que passa és que les ideologies quan són vives evolucionen, i després del franquisme la via foral està descartada com qualsevol intent d'entesa amb Espanya que no sigui d'estat sobirà a estat sobirà.
ResponderEliminarUna altra matització doncs veig que que voleu confrontar l'Austriacisme i el foralisme a l'independentisme quan realment són dues cares de la mateixa moneda. Els catalans vàrem lluitar com els que més que Espanya, ara bé, mai hem lluitat per l'Estat espanyol, i em sorprén aquesta confusió per part de gent a qui li agrada la història. La Espanya tradicional era un conjunt de territoris independents amb lleis, governs i exèrcits propis que compartien un rei. Espanya, més enllà del terme genèric de la península designava una monarquia, no un estat. És Felip V qui després de la derrota catalana del 1714 i amb la promulgació del Decret de Nova Planta aboleix la independència catalana i unifica tots els territoris peninsulars a les lleis i usos de Castella. És a dir, és qui crea l'Estat espanyol. Així doncs, no veig cap problema en reclamar figures foralistes com Prim, els carlins o tantes i tantes branques d'hispanisme català, amb voler la independència de Catalunya perquè tingui un estat propi. De fet el mateix Macià va proclamar la República catalana integrada en la confederació de repúbliques Ibèriques
ResponderEliminarUn darrer apunt és que no crec que l'independentisme elevi a cap fals ídol. Probablement feu al·lusió a figures com la de Rafael de Casanoves i el President Companys.
ResponderEliminarEn Casanoves no va morir al setge, però si que va consignar la resistència a ultrança i es va quedar a la batalla fins que va ser ferit de bala. Certament després va fugir, però hagués pogut marxar inclús abans d'iniciar-se el setge. No em sembla cap traïdor ni cap covard, si bé certament tampoc és un heroi.
En Companys veritablement va ser desastrós i va tenir l'independentisme en contra des del principi, precisament per ser un hispanista com molts de vosaltres. No crec que ningú homenatgi la seva tasca política, sinó el seu símbol, és a dir, el President de Catalunya executat pel dictador espanyol, com a símbol de la lluita entre ambdues nacions
Una nota curiosa pel senyor castellanoparlant, seria preguntar-li si està segur que el NAZIONALISMO ESPANYOL (doncs crec que després de Primo de Ribera i Franco tenim més motius de sospita nosaltres) li explica tota la veritat. Se'm fa difícil llavors saber la manca d'interés d'un Estat que afirma voler ser el nostre per temes que a nivell internacional susciten interés, com l'origen català de Colom, a qui el nacionalisme espanyol prefereix pastor de cabres genovès abans que almirall català, l'obsessió en reclamar Gibraltar i el mutisme amb el Rosselló i el menyspreu cap a el català o tot el referent a Catalunya malgrat segons ells ser part d'Espanya i per tant de la seva pròpia nació
ResponderEliminarhola, suposo que ets el mateix anònim del 23-10 13:45,
ResponderEliminarm'agraden els teus arguments, i vull puntualitzar.
Que Prim era un catalanista que defensava el retorn dels furs ? Doncs crec que no, la defensa furs era propi del carlisme,
i Prim era i va morir pel bàndol contrari: liberal. Defenia el lliure comerç, encara que certament de vegades era
contradictori perquè defenia proteccionisme per l'indústria catalana.
Poca gent del teus pensen que Prim era un gran patriota, sinò li haguessin dedicat una plaça com cal a Barcelona.
Li han dedicat més honors a Madrid i Reus que a Barcelona, una llàstima.
Immobilisme espanyol? Home, la funció dels estats és aportar estabilitat, i és necessari també que hi hagin
partits nacionalistes per equilibrar, bàsicament degut la imperfecció del sistema. Mira com es gestionen
les majors empreses empreses privades, amb sistemes més perfectes: de manera totalment centralitzada.
El que no té sentit i és un malbaratament és replicar miniestats dintre d'estats i pressionar a la gent perquè vagin per on
els nacionalistes volen.
Que no ens podem entendre amb Espanya? O trobo absurd, perquè nosaltres som Espanya. Som grup de poder a Madrid,
el poder que et dona la democràcia i les nostres empreses. O es que opines que el vot d'un ric val més que el d'un pobre? Que el sistema fiscal
es desavantatjós per Catalunya? Per les empreses nostres no, ara per un polític català potser. Al món hi han coses mesurables i coses
més difícilment de mesurar: superàvits comercials,
estabilitat, etc que a la fi és que el que fa que progressi un poble (mira com estava Catalunya abans i després dels Decrets
de Nova Planta).
Macià llastimosament, sense arribar als nivells exagerats de Companys, va ésser espanyolista quan ho necessitava, i catalanista
quan li va interessar. Però cap dels dos va ésser independentista: el seu model sempre era estar dintre del concepte d'Espanya,
no separar-se. Quants independentistes com tú van seguir el seu intent de cop d'Estat contra Primo de Rivera? menys de deu,
tot eren mercenaris italians.
Intentes liar una mica la troca parlant d'Austracisme, Foralisme i que els catalans lluitaven per Espanya, però mai per l'Estat Espanyol.
Sona totalment absurd: com es pot amar a mort Espanya i odiar l'Estat Espanyol, que és el que el sustenta a nivell institucional?
Intenteu fer veure que el poble espanyol pel qual Jaume I lluitava a mort eren quatre gats, un concepte merament territorial...
Com pots lluitar i donar la teva vida per un concepte merament territorial? Vulguis o no, el sentiment espanyolista era el sentiment
dels grans catalans de tota la història (menys aquest darrer segle curiosament, on el concepte de nació s'ha convertit en una eina
de lucre personal)).
Casanoves va fer resistència a ultrança al 1714? Va escapar-se disfressat. El veritable heroi va ésser Villarroel, però clar, donat que
ResponderEliminarera xarnego....
Això que dius és de riure: " el President de Catalunya executat pel dictador espanyol, com a símbol de la lluita entre ambdues nacions"
Llegeix-te una mica quins eren els financiadors necessaris de dictadors com Franco, Primo de Rivera, etc i trobaràs molts catalanoparlants
(March, Lliga Regionalista (precursor de CIU), Cambó, etc)
Curiòs no?
De fet et diria que la meitat de Catalunya de l'època era nacional, encara que avui molts vagin d'antifranquistes.
Als pobles a Catalunya, encara que et faci mal sentir-ho, la meitat era d'un
bàndol i l'altra meitat de l'altre, cadascun amb els seus propis cafés, teatres, etc on no era recomanable barrejar-se. I parlaven
català (menys amb la Guàrdia Civil).
La major part dels cops el posicionament en un bàndol o altre era degut a odis entre famílies, casualitats geogràfiques, etc
La Guerra Civil, no va ésser una lluita entre nacions, sinò entre
classes socials e ideologies: marxisme contra dreta i religió. Això ja ho tindries que sapiguer, enlloc d'anar distorsionant la veritat...
Companys va ésser afussellat més pels 9000 crims a gent de dretes que es van cometre a Barcelona durant el seu mandat. Carrasco
Formiguera, un altre dels teus màrtirs, va ésser afussellat pels franquistes després d'escapar-se perquè no el matessin els amics de Companys
a Catalunya, o sigui màrtir 50-50 nacionals republicans, no 100% com feu els nacionalistes.
Jo crec que els NAZIONALISTES com tú esteu tan obsessionats que us penseu que els que no pensen com tú son nacionalistes espanyols.
És com el lladre, que es pensa que tots són de la seva condició.